Eko łazienka – ekologiczna i ekonomiczna jednocześnie! - Invena

Invena, armatura łazienkowa, kuchenna i produkty instalacyjne.

• Ostatnimi czasy co raz głośniej i szerzej mówi się o trosce o środowisko. Segregacja śmieci, zakręcanie wody podczas mycia zębów lub korzystanie z materiałowych, wielorazowych siatek podczas zakupów to czynności, które większości z nas weszły już w nawyk. Okazuje się jednak, że w trosce o przyszłość natury, a tym samym i naszą możemy zadbać na wiele innych sposobów. Jednym z nich jest odpowiedni dobór wyposażenia w łazience. Podpowiadamy jak urządzić to pomieszczenie, aby była to łazienka ekologiczna i ekonomiczna jednocześnie.

Bateria umywalkowa z dwustopniowym mieszaczem

Brzmi bardzo specjalistycznie, ale w rezultacie jest to kran, którego uchwyt delikatnie blokuje natychmiastowe odkręcenie wody o maksymalnym ciśnieniu. Pierwszy stopień jest wystarczający do umycia rąk czy twarzy, natomiast drugi daje nam większy strumień niezbędny przy sprzątaniu czy zadaniach specjalnych. –Nieustannie szukamy rozwiązań ekologicznych, które pomogą naszym Klientom troszczyć się o naturę bez zbędnego wysiłku. Takie możliwości daje właśnie bateria umywalkowa z dwustopniowym mieszaczem, który pozwala ograniczyć zużycie wody. Dlatego w seriach armatury: Merida Exe i Nikea Exe zastosowaliśmy ten rodzaj kranu – wyjaśnia Monika Stolarczyk, Product Manager marki Invena.

Pośpiech, czy wykonywanie kilku rzeczy jednocześnie sprawiło, że przypadkowo zdarzyło nam się  odkręcić wodę z pełnym impetem. Dwustopniowy mieszacz pozwala nam tego uniknąć i właściwie nie wymaga to naszej kontroli. To także dobre rozwiązanie, jeśli w domu są dzieci, które dopiero uczą się korzystania ze strefy umywalkowej. Nie odkręcą wody zbyt mocno, a dzięki temu ograniczymy ryzyko ochlapania się czy nadmiernego zużycia wody.

Ten rodzaj kranu dostępny jest w seriach: Merida i Nikea Exe marki Invena. Merida utrzymana w kolorze chromu świetnie wpisze się zarówno w klasyczne, jak i nowoczesne aranżacje. Natomiast zwolennicy mniej standardowej formy z pewnością docenią serię Nikea Exe o kubistycznych, wyrazistych kształtach. Robiąc krok w stronę ekologii zatem wcale nie musimy rezygnować z ciekawego designu!

Bateria umywalkowa i perlator – ekologiczna para

Dwustopniowy mieszacz to nie jedyne rozwiązanie, dzięki któremu uda nam się zmniejszyć zużycie wody. Baterie umywalkowe są wyposażone w perlator – sitko, które napowietrza wodę. Dzięki temu strumień jest wystarczająco silny, pomimo, że samej wody zużywamy mniej. – Bateria umywalkowa z serii Merida Exe została wyposażona jednocześnie w dwustopniowy mieszacz oraz silikonowy perlator Neoperl. Zastosowana technologia umożliwia ograniczenie zużycia wody nawet do 50%, a to z kolei daje oszczędność do 150 złotych rocznie w przeliczeniu na czteroosobową rodzinę – tłumaczy Monika Stolarczyk, PM Invena.

Seria Merida Exe dostępna jest w sklepie internetowym Inveny: www.sklep.invena.pl , który marka postanowiła otworzyć zaledwie kilka dni temu. Z tej okazji wszystkich zainteresowanych troską o naturę zaprasza także do wspólnej zabawy – konkursu, w którym nagrodą główną jest komplet: bateria umywalkowa Merida Exe wraz z baterią prysznicową z zestawem natryskowym! Więcej na temat konkursu można znaleźć na oficjalnym fanpage’u marki: Invena – odkryj łazienkę od kuchni!

Bateria to nie wszystko!

Warto także wspomnieć o możliwościach jakie daje zastosowanie natryskowej baterii termostatycznej. Ustawiając stałą temperaturę wody nie będziemy codziennie tracić czasu na znalezienie tej optymalnej, a dzięki temu po raz kolejny ograniczymy zużycie wody.

Innym sposobem na oszczędne korzystanie z łazienki jest zastosowanie bezrantowej miski WC. Brak kołnierza niweluje problem trudnodostępnych zakamarków, w których gromadzi się brud. Do dokładnego opłukania misy wystarczą zaledwie 3 litry wody. Dodatkowo miski marki Invena zostały wyposażone w wolnoopadającą deskę z wypinanymi zawiasami. To zdecydowanie ułatwia jej wyczyszczenie, a my śmiało możemy pozbyć się żrących środków czystości.

Odpowiednie wyposażenie łazienki daje nam cały szereg możliwości stworzenia pomieszczenia przyjaznego środowisku. Nie trzeba skrajnych metod, a jedynie rozwaga przy wyborze elementów wyposażenia, by być bardziej eko. Efekt gwarantowany i to bez zbędnego wysiłku i naszej kontroli!  Propozycje marki Invena pokazują, że stworzenie łazienki efektownej, ekologicznej i ekonomicznej jednocześnie jest w zasięgu ręki!

Więcej informacji na temat konkursu na oficjalnym Fanpage’u marki: Invena – odkryj łazienkę od kuchni!